torstai 29. toukokuuta 2014

Kaurisvartaat


Vartaat ovat siitä mukavaa grillattavaa, että samassa "paketissa" valmistuu sekä liha että lisukkeet. Vartaista on myös jokaisen helppo tehdä oman maun mukaisia käyttämällä eri lihoja, lisukkeita ja marinadia. Omassa grillissämme kypsyy useimmiten peurasta tai kauriista tehtyjä vartaita. Yksinkertaisin tie maustamiseen on käyttää kaupasta saatavia valmismarinadeja, mutta niillä myös helposti peittää lihan maun. Tässä marinadireseptissä on pyritty säilyttämään riistanmaku käyttämällä sitä tukevia mausteita. Åbyn Kartanon Riistayrtit- sekoitus oli erittäin miellyttävä uusi tuttavuus. Mikäli tätä valmista maustesekoitusta ei ole käytettävissä voit korvata sen sekoittamalla itse seoksesta löytyviä kynteliä, rakuunaa, timjamia ja katajanmarjaa. Lihan voit korvata myös peuran- tai hirvenpaistilla. Naudanlihaakin toki voi käyttää, mutta sen maku on luonnostaan miedompi joten voit joutua lisäämään mausteita hieman reilummin.

Kaurisvartaat (n. 2 hengen annos)


300g  kauriinpaistia
2 rkl  rypsiöljyä
1 tl Åbyn Kartano Riistayrtit- sekoitusta
1 rkl  tomaattipyrettä
1/4 tl  jauhettua maustepippuria
1 tl  pippurirouhetta (viher- rose- ja mustapippurisekoitusta)
1/2 tl  ruokosokeria tai siirappia
1/2 tl  paprikajauhetta
1  valkosipulinkynsi
1 rkl  sinappia
1 tl American BBQ Sauce Hickory- valmismarinadia
1/2 tl  suolaa

lisäksi:
esim. paprikaa, kirsikkatomaatteja, tuoretta ananasta, pekonia, herkkusieniä, Wigrenin Mini Snack

Poista paistista mahdolliset kalvot ja paloittele paisti (n. 2cm x3cm) paloiksi. Tärkeintä lihanpalojen koossa on, että ne suhteuttaa muiden lisukkeiden kanssa saman kokoisiksi, jotta kypsyminen on tasaista. Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se veitsellä pieniksi paloiksi. Laita paistipalat kulhoon, lisää valkosipulipalat, öljy ja kaikki mausteet, sekoita huolellisesti. Anna maustua puoli tuntia huoneen lämmössä tai vähintään pari tuntia jääkaapissa.
Mikäli käytät puisia varrastikkuja laita ne likoamaan veteen. Paloittele muut ainekset varraspaloiksi. Jos lihapalat ovat olleet jääkaapissa maustumassa, ota ne huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen grillaamista. Jos laitat herkkusieniä vartaisiin kannattaa ne pyöräyttää lihojen joukossa marinadissa jotta niihin tulee enemmän makua. Pujottele lihanpaloja ja lisukkeita vuorotellen vartaisiin. Grillaa haluamaasi kypsyyteen.
Tällä ohjeella lihapaloja riittää n. 5-6 vartaaseen riippuen lisukkeiden määrästä ja vartaiden koosta. Vartaita kannattaa varata 2-3 per ruokailija riippuen muusta tarjottavasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti