keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Nokkoskeitto


Nokkonen on todellinen superfood. Nokkonen sisältää erittäin paljon piitä, rautaa, A-, B-, C-, E- ja K-vitamiineja ja lisäksi mm.kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, mangaania ja sinkkiä. Nokkosen proteiinipitoisuus on vihreiden kasvien suurimpia. Jos et saa jotain tärkeää ravintoainetta normaalista ravinnosta riittävästi, sen saannin voit varmistaa syömällä nokkosta. Nokkonen on lisäksi hyvänmakuinenkin. Keittiökasvina nokkonen tunnetaan jo Rooman valtakunnan ajoilta. Kerää nokkoset aina puhtaalta paikalta. Esimerkiksi kompostien ja karjasuojien läheisyydessä tai typellä lannoitetuilla alueilla nokkoseen voi kertyä liikaa haitallista nitraattia. Ryöppääminen eli nopea keittäminen hävittää nokkosen polttavuuden. Kun nokkoset ovat muuttuneet kirkkaamman vihreiksi ja veteliksi, on ryöppääminen valmis.

Tässä täyteläisen ja pehmeän makuisen nokkoskeiton ohje.

Nokkoskeitto

25 g   voita
n. 1 1/2 l  nokkosta
3/4 dl  vehnäjauhoja
1 dl  kuohukermaa
4  dl  maitoa
5  dl  vettä      
1 pss (150g)  Koskenlaskija  murua
3 tl  kasvisliemijauhetta
1/4 tl  viherpippurirouhetta

 Kerää nokkosen lehdet puhtaalta paikalta. Huuhdo lehdet. Hienonna lehdet kulhossa saksilla. Kiehauta vedessä. Huuhdo lävikössä ja valuta.
Sulata voi kattilassa. Lisää esikäsitellyt (kiehautetut, valutetut, hienonnetut) nokkosenlehdet. Kuumenna 2 minuuttia koko ajan sekoittaen. Ripottele jauhot nokkosten päälle. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää kerma, maito, kasvisliemijauhe ja pippurirouhe vatkaten seokseen. Keitä 2 - 3 min. Sekoita koko ajan, ettei maito pala pohjaan. Lisää vesi ja juustomurut. Kuumenna.
Tarjoile leivän kanssa. Halutessasi voit lisätä keiton pinnalle esim. ruskistettuja pekonikuutioita ja cheddarjuustoraastetta. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti