sunnuntai 29. kesäkuuta 2014

Nyhtöpeurapitaleivät

Pulled pork eli suomennettuna riivitty possu tai nyhtöpossu on jo viime kesästä saakka ollut "to do"- listallani. Jossain vaiheessa nyhtämisajatus harhautui peuraan - tuohon ruokapöytäni suosikkiriistaan - ja päätinkin kokeilla tehdä nyhtöpeuraa. Tämä päätös ei kaduttanut tippaakaan vaikka sitä nyhtöpossuakin aion vielä kokeilla ja nyhtökanaakin. Ideaa peuran maustamiseen sain Maistuis varmaan sullekin- blogista jossa oli tehty nyhdettyä lammasta. Koska olen innostunut tänä kesänä valmistamaan monta kertaa coleslawia niin sekin piti saada ympättyä jotenkin tähän yhteyteen. Pitaleivät on leivottu Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa - keittokirjassa olevalla ohjeella ja täytin ne nyhtöpeuralla, coleslawilla ja marinoidulla punasipulilla. Uusi suosikkiruokani on nyt tässä. Tämä on siitäkin vallan mainio ruoka, että sen valmistus on helppoa, aikaa vievää kuitenkin, mutta se on seuraavana päivänä esim. grillissä lämmitettynä aivan yhtä hyvää kuin valmistuspäivänä jollei vieläkin parempaa. Jos lämmität nyhtöpeuraa grillissä niin se kannattaa kääräistä voinokareiden kanssa folioon. Pitaleivät kannattaa lämmittää myös grillissä jossa ne saavat mukavan rapean pinnan.





Nyhtöpeura

n. 800g  peuranpaisti
suolaa
1,5 rkl rosmariinia
rouhittua mustapippuria 
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 porkkana
1 laakerinlehti
20 maustepippuria
20 katajanmarjaa rouhittuna
1 rkl appelsiininkuoriraastetta
1 tl ruokosokeria

2 tl kasvisliemijauhetta
4 dl vettä
3/4 dl punaviiniä

Sulata paisti jääkaapissa. Ota sulanut paisti huoneenlämpöön ja hiero paistin pintaan reilusti suolaa, rosmariinia sekä mustapippuria. Anna paistin maustua ja lämmetä 1 - 2 tuntia. Kuori ja pilko sipuli reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja paloittele muutamaan palaan. Kuori ja paloittele porkkana noin sentin viipaleiksi. Laita sipulit, porkkanaviipaleet ja laakerinlehti pataan/vuokaan paistin kanssa. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta kuorta ruokalusikallisen verran. Ripottele morttelissa rouhitut katajanmarjat ja appelsiininkuoriraaste paistin päälle. Lisää kiehuvaan veteen punaviini, maustepippurit, ruokosokeri ja kasvisliemijauhe. Kaada lientä vuokaan sen verran, että paistista peittyy puolet. Laita paisti uuniin 175 asteeseen 30 minuutiksi. Laske uunin lämpö 125 asteeseen. Peitä pata kannella/vuoka foliolla. Paista n. 4 tuntia, kunnes liha on niin kypsää, että sen saa hyvin riivittyä haarukalla paloiksi. Riivi liha kahden haarukan avulla paloiksi. Valele riivityn lihan päälle vuoasta lientä sen verran kuin on tarpeen, eli liha saa liemestä mehevyyttä sekä makua. Lisää tarvittaessa suolaa ja sekoita hyvin.



Pitaleivät
(10 kpl)

7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl öljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon muut aineet. Vaivaa taikina kunnolla ja nostata liinan alla n. 30 min. Pyöritä taikinasta palloja ja kaulitse ne jauhojen avulla 1 - 2 cm paksuisiksi. Nostata jauhotetulla pellillä 10 minuuttia. Paista uunin ylätasolla 275 asteessa 5 - 8 min. Pitaleivät muodostavat noustessaan taskun, joten älä pistele niitä haarukalla tai avaa uunia paiston aikana.
(Oman sähköuunini maksimi lämpötila on 250 astetta, mutta hyvin pitaleivät kypsyivät siinäkin lämpötilassa 8 minuutin paistoajalla.)

Coleslaw

 

Coleslaw

1 kaali
2 porkkanaa
1½ dl majoneesia
150g ranskankermaa
2 tl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon-sinappia
1 tl ruokosokeria
1/2 tl suolaa
1 tl limemehua
rouhittua mustapippuria
4 kpl sokeriliemeen säilöttyjä persikanpuolikkaita

Kuori kaalista pari ulointa kerrosta. Halkaise kaali, leikkaa kanta pois ja suikaloi se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori porkkanat ja raasta karkeaksi raasteeksi. Sekoita majoneesi, ranskankerma, omenaviinietikka, sinappi, sokeri, suola, limemehu ja mustapippurirouhe. Paloittele persikat pieniksi kuutioiksi. Laita kaalisuikaleet, porkkanaraaste ja persikanpalat isoon kulhoon, kaada päälle kastike ja sekoita hyvin. Peitä kulho tuorekelmulla tai kannella ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.



Marinoitu punasipuli


Marinoitu punasipuli

1 iso punasipuli
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl siirappia
mustapippuria myllystä
1/2 dl oliiviöljyä
½ tl kuivattua timjamia tai kolme oksaa tuoretta timjamia


Kuori sipulit ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Kiehauta punaviinietikka, suola, hunaja ja siirappi kattilassa. Kaada liemi sipulirenkaiden päälle astiaan. Lisää mukaan öljy, mustapippuria ja timjamia. Sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan.


Täytä lämpimät pitaleivät nyhtöpeuralla, marinoidulla punasipulilla ja coleslawilla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti