sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Peurakäristys
Valkohäntäpeura (valkohäntäkauris, Odocoileus virginianus) on ehdoton suosikkini mitä riistalihoihin tulee. Peurakäristys on kaikista peuranlihasta tehdyistä ruuista suosikkini. Tähän herkkuruokaan valitsen myös hieman parempaa paistia kuin pataruokiin. Haudutusaika saa olla pitkä vaikka ohuet lihalastut ovat jo oikeastaan täysin kypsiä ruskistuessaan pannulla. Haluan, että liha hajoaa ja tulee pehmeäksi, silloin se on täydellistä. Maustaminen on minimaalista. Koska peuranlihassa on luonnostaan riistanmaku ei se vaadi kuin maustepippuria ja suolaa seurakseen. Käristäminen pannulla tehdään mehevyyden takaamiseksi runsaassa voissa koska peuranlihasta poistetaan mahdollisimman tarkasti sen oma rasva pois.

Peurakäristys

750 g peuranpaistia
100 g voita
1 rkl kokonaisia maustepippureita
1 tl suolaa
vettä

Vuole kohmeisesta peuranpaistista ohuen ohuita lastuja. Sulata voita pannussa ja ruskista kohmeiset lastut sulaksi pienissä erissä. Laita lihat kattilaan ja huuhtele pannu joka lihaerän jälkeen. Lisää huuhdeliemet kattilaan. Kun kaikki lihat ovat kattilassa lisää vettä niin, että lihat peittyvät. Lisää myös pippurit ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla niin, että lihat alkavat hajota (n. 2 tuntia). Jos käristys alkaa kuivumaan lisää vähän vettä. Kun käristys on valmista vettä ei kattilassa oikeastaan enää ole.

Tarjoile perunamuusin, puolukkasurvoksen ja maustekurkkujen kanssa.

Paisti leikattuna ohuiksi lastuiksi
Lastut paistetaan pannulla runsaassa voissa pienissä erissä

Mausteeksi riittää suola ja kokonaiset maustepippurit

Alkuruokasalaatti: valmista versosekoitusta, tuoretta kurkkua, viinirypäleitä, juustokuutioita ja paahdetttua sipulirouhetta
Salaatissa olevat juustokuutiot ovat Saloniemen juustolan Suomen alkuperäiskarjan luomumaidosta tehtyä Äkkilähtö- juustoa. Erittäin mukava uusi tuttavuus tämä juusto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti